Dinsdag 22 oktober zijn we terug thuis gekomen van een mooie reis naar Gujarat die we via jullie boekten.

Alles is prima verlopen op het schoonheidsfoutje met de late check-out in het hotel in Mumbai na, maar dat hebben we ter plaatse kunnen regelen en als je voet bij stuk houdt, draait men wel bij en nadien kregen we zeer uitgebreid verontschuldigingen (ook typisch Indisch).

Wat de afgelegde route betreft: deze was best aantrekkelijk. Onze gids (Prajeeb) deed er alles aan om het onderste uit de kan te halen en hij had ook altijd wel een voorstel klaar om net dat extraatje wat een individuele reis zo uniek maakt te kunnen mee pikken. De aardige man kweet zich meer dan plichtbewust van zijn taak en dan namen we er zijn filosofische kijk op het leven maar bij (we kregen dagelijks wel een wijs woordje mee)

Ook onze chauffeur deed het prima in zijn spiksplinternagelnieuwe wagen (er hing zelfs nog geen kentekenplaat aan wat voor de nodige hectiek zorgde om Diu binnen te raken want in India houdt men er nu eenmaal van om net dat documentje te vragen wat natuurlijk net niet in de stapel voorgelegde documenten zit maar alles kon dan toch nog via the Indian way gefikst worden).

De eerste dag was het natuurlijk terug wennen aan de Indische hectiek maar eenmaal daar terug door ervaar je al vlug wat het land zo uniek maakt. Het valt ons ook op dat het hard vooruit gaat in India: we hadden de indruk dat de (sanitaire) netheid in het land toch stukken verbeterd is sedert ons laatste bezoek en dat de middenklasse veel zichtbaarder in het straatbeeld aanwezig is. Ook het wegennet van Gujarat verbaasde ons in positieve zin waardoor de verbindingsritten doorgaans vrij vlot verliepen.

Ook de logies konden ons vrijwel allemaal meer dan bekoren. Enkel het hotel in Bhuj (Kutch Safar Lodge) leek ons wat op zijn retour: het geheel zou wel een grote opknapbeurt kunnen gebruiken (misschien eens uitzoeken of er geen alternatieven in de buurt zijn?). Niettemin viel dit dan toch nog wel mee op eerdere Indiareizen hebben we nog in hotels van een ander kaliber gelogeerd.

De tempels en bezienswaardigheden in Gujarat liggen er ook heel netjes bij vroeger was dit in het Zuiden en in Orissa wel wat anders.

We mochten ook terug ervaren wat Air India zo uniek maakt: eenmaal het vliegtuig in de lucht, verloopt alles heel goed en is dit een prima maatschappij, maar het vliegtuig moet eerst in de lucht geraken... Op de binnenlandse vlucht van Ahmedabad naar Mumbai hadden we dan ook bijna 5 uur vertraging typisch Air India. We vlogen al vaker met hen, inclusief de habituele urenlange vertragingen.

De binnenstad van Mumbai met zijn statische koloniale gebouwen heeft ons ook aangenaam verrast. We hadden al wel eens een stopover gemaakt in Bombay maar hadden nog nooit de mogelijkheid gehad om de stad te bezoeken. Na dit eerste bezoek lijkt het ons duidelijk dat we er nog eens naar toe moeten. Misschien hier een kleine kanttekening bij het programma: de aangeboden citytour (half dagje) per auto lijkt ons minder zinvol - je leert je er wel wat door oriënteren in de stad maar zo vanuit de wagen... Misschien zou aansluiten bij de Heritage-walks die men er organiseert, een beter idee zijn. In onze vrije tijd hebben we dan ook een aantal dingen opnieuw bezocht die we tijdens de citytour en passant aandeden.

Kortom: we hadden een aangename reis en onze zin om nog een keer naar India te reizen binnen afzienbare tijd is er alleen maar groter op geworden.

Vriendelijke groeten,
Kris en Anje Vandamme-Dhondt

Indus Reizen