Praktische reisinformatie over India

Gezondheid

Naast het regelen van je visum en geldzaken is je gezondheid op reis een van de belangrijkste dingen. Neem daarom alle tips en adviezen in acht om je reis zo onbezorgd mogelijk te laten verlopen. Voordat je aan je rondreis in India begint kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen nemen, maar ook tijdens je reis en bij thuiskomst zijn er een aantal aandachtspunten. We raden je aan om contact op te nemen met de GG&GD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties. Aanbevolen vaccinaties voor India zijn DTP, Buiktyfus en Hepatitus A. Drink in India geen kraanwater maar koop flessen drinkwater.

Veiligheid

Voor actuele informatie kun je altijd kijken op www.minbuza.nl, de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, onder het kopje Landen en Reizen en dan onder Reisadviezen.

Geldzaken

De munt in India is de Indiaase roepie (INR). Een roepie is honderd paise. 1 EUR is ongeveer 81 INR. In India kun je vrijwel overal pinnen, het is handig om ook een creditcard te hebben. Euro's en Amerikaanse dollars kun je overal wisselen.

De actuele wisselkoers kun je eenvoudig opzoeken op Google. Een handige tool is XE.com. Vrijwel alle hotels, restaurants en grotere winkels accepteren de bekende internationale creditcards. Let wel goed op, ook in India zijn skimmers actief.

Geld opnemen

Ook geld opnemen met je creditcard is in de grotere plaatsen mogelijk. Dit kan bij de meeste banken. Je dient je dan te kunnen legitimeren met je paspoort. Geld opnemen via je bank- of giropas met je pincode is mogelijk. In India vind je bijna overal pinautomaten waar je met je bankpas geld kunt halen. Verder is het handig om wat 'reserve geld' te hebben, zowel in Euro's of Amerikaanse Dollars, als Indiase Roepies. Euro's worden bij vrijwel alle banken en bij balies van grotere hotels geaccepteerd. Fooien geven voor service van hotels, restaurants, chauffeurs en gidsen wordt zeer gewaardeerd in de eigen munt.

Banken

De banken zijn in India meestal geopend op werkdagen van 10 tot 14 uur en op zaterdag van 10 tot 12 uur. Op feestdagen zijn banken net als bij ons vaak gesloten

Vervoer en lunch onderweg

Je chauffeur brengt je naar de plaatsten die in de tour beschreven staan. Je kunt met hem overleggen als je onderweg een keer wilt stoppen bij een dorpje dat jullie passeren. Voor sommige transfers maken we gebruik van echte chauffeurs, zij spreken soms maar weinig of geen Engels. Met handen en voeten kom je altijd heel ver!

De chauffeur zal onderweg stoppen op plekken waar je veilig kunt lunchen. Wil je echt local food kun je dat aangeven. Weet dat je de chauffeur dan soms een beetje moet overtuigen. Niet alleen zal hij oprecht zorg hebben dat je geen last krijgt van buikklachten door echt lokaal voedsel te eten, ook zal hij, zonder dat te willen zeggen, zorgen hebben omdat hij dan zelf voor zijn lunch dient te betalen. In de meeste 'toeristen' lunchplekken krijgen chauffeurs een maaltijd aangeboden. Je kunt hem aanbieden zijn lunch te betalen, dat zal hij zeker waarderen.


Voor vervoer ter plaatse kunt je gebruik maken van een driewiel-taxi (tuk tuk). De kosten variëren per plaats. Zo betaal je in de toeristen plaatsen meer en in de steden ook. Je kunt wellicht eerst bij je hotel informeren of ze een goede driver weten, afdingen is gebruikelijk. Dat doe je overigens het best vooraf!