De beste reisperiode voor India

India kent eigenlijk drie seizoenen: zomer, winter en regenseizoen. In de winter, van november tot maart, is het over het algemeen droog en wat koeler. In de heuvels in het noorden en in het Himalayagebergte kan dan sneeuw vallen. In de zomer, van april tot juni, is het juist goed vertoeven in de 'hill stations' in het noorden. Het is dan erg warm in de rest van India.

Het is het hele jaar door tropisch warm in Kerala<br>
Het is het hele jaar door tropisch warm in Kerala

Doordat India zo groot is, en het klimaat per regio nogal verschilt, is het lastig om te bepalen wat de beste reistijd is voor India. Hieronder vertellen we je wat meer over het klimaat per regio.

De beste maanden om door het noorden van India te reizen zijn van september tot april. Het is in die periode een stuk minder heet dan in de zomermaanden mei en juni. In de zomer kun je het beste naar het gebied bij de Himalaya, daar is minder warm. De moesson trekt op vanuit het zuiden en loopt meestal van juli tot augustus. Het regent dan overigens niet de hele dag, meestal gaat het om een korte heftige bui, en de rest van de dag is het prima weer!

De regentijd begint in het zuiden van India, en duurt daar ook wat langer, meestal van juni tot begin oktober. Ook hier regent het dan niet de hele dag, maar blijft het bij een korte hevige bui. In april, mei en juni is het hier erg warm, temperaturen kunnen oplopen tot tussen de 35-40°C. De beste reistijd voor het zuiden van India is tussen oktober en april.