Orissa, uniek in alle opzichten

De deelstaat Orissa staat met name bekend van zijn naamswijziging naar Odisha. Tijdens de Engelse overheersing hadden de Engelsen moeite met het uitspreken van Udisha (zoals je de naam uitspreekt in Hindi) en maakten er toen maar Orissa van. Dat is dus in 2011 teruggedraaid. Verder kennen de meeste mensen Orissa niet. En dat is voor de avontuurlijke reiziger, die een unieke reis wil maken, goed nieuws! In deze blog wil ik jullie meer vertellen over mijn ervaringen in Orissa.

Na een tussenstop in Delhi vlogen we door naar de hoofdstad van Orissa, Bhubaneswar. Dit is tevens de grootste stad in Orissa en heeft ongeveer een miljoen inwoners. Voor Indiase begrippen dus een kleine stad. Het eerste wat opvalt is hoe enorm schoon deze stad is, er ligt nergens ook maar een papiertje op straat. Ze hebben hier echt leuke overnachtingen, zoals het schitterende Mayfair Lagoon hotel, met supermooie kamers en een kunstverzameling waar je U tegen zegt.

We besluiten om de stad en zijn omgeving te verkennen. En er zijn een flink aantal unieke bezienswaardigheden zoals de Lingaraja en Mukteswar Mandir tempels. Of de Udayagiri en Khandagiri grotten. Maar het meest bijzondere vinden wij toch Dhauli, de plek waar keizer Ashoka in 262 vChr de Kalinga oorlog won. Ondanks dat hij gewonnen had was hij verre van gelukkig, deze oorlog had honderdduizenden mensen het leven gekost en hij voelde zich daar verantwoordelijk voor. Hij besloot, terwijl hij op een berg het slachtveld overzag, nooit meer oorlog te voeren en mensen en dieren te helpen.Ter plekke heeft hij beeldhouwers opdracht gegeven om een enorme rots te graveren met zijn nieuwe wetten. De belangrijkste zijn dat er geen dieren meer geslacht mochten worden en dat hij mens en dier zou helpen. Tot zijn dood, 40 jaar later, was er vrede en harmony in heel India. Deze beroemde rock-edicts kan je nu nog steeds bekijken in Dhauli. Een laatste weetje: De oudste zoon van keizer Ashoka heette Mahinda en hij werd door zijn vader uitgezonden naar Sri Lanka. Op de berg Mihintale (vlak bij Anuradhapura) heeft hij het Boeddhisme in Sri Lanka geïntroduceerd.

Na al deze culturele highlights gaan we naar het Bhitarkanika National park, een van de grootste mangroven gebieden in de wereld. Hier zitten o.a. 8 verschillende soorten ijsvogeltjes maar ook herten, cobra’s, aapjes, wilde zwijnen etc. En er zitten zeer zeldzame zoutwaterkrokodillen die heel licht van kleur zijn. Deze krokodillen kunnen 6 meter lang worden en in het Guiness Book of Records is een krokodil uit dit park opgenomen die meer dan 7 meter lang is en over de 2000 kilo weegt. Je gaat met een boot door dit unieke park heen en ziet voor zeker heel veel wildlife!

De volgende overnachting is aan één van de heerlijke ongerepte zandstranden bij de badplaats Puri, die naast de schitterende stranden ook een hele mooi Jain tempel heeft. Dit is een schitterende tempel, één van de mooiste van India, maar niet zo mooi als de tempel waar we onderweg stoppen. De wereldberoemde Sun tempel van Konark. Deze tempel is zo ongelofelijk mooi, zo gedetailleerd en zo uniek dat hij met reden onder Unesco World Heritage valt.

Een IJsvogel in Bhitarkanika National Park
Een IJsvogel in Bhitarkanika National Park

Eeuwenoude Boeddhistische kunst
Eeuwenoude Boeddhistische kunst


De Sun tempel is in 1300 gebouwd als tempel voor de zonnegod Surya. Het bijzondere is dat dit een zogeheten “chariot” tempel is. Dat houdt in dat de tempel als een koets is gebouwd, met 24 enorme schitterend bewerkte stenen wielen en grote paarden. Het aantal beelden op deze tempel moet in de tienduizenden lopen en variëren van olifanten, muzikanten, goden, taferelen uit het dagelijks leven tot scenes uit de Kamasutra.

De overnachting is in Puri, we verblijven in een mooi strandhotel met heerlijk eten, prachtig zwembad en super vriendelijk personeel. Op het enorme zandstrand staan standjes met eten en strandspulletjes. We besluiten een eind langs het strand te wandelen. Wauw wat is Orissa mooi! En het indrukwekkendste van deze reis komt nog.

Dat lezen jullie de volgende keer!
Wil je meer weten over onze unieke bestemmingen in India dan kun je contact opnemen met mij of één van onze andere reisspecialisten. We helpen je graag!

Taco